Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 10

Stichtse Vecht, 9 juli 2021

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

Dit is al weer de tiende open brief die ik u schrijf. Nog een dikke week en dan begint voor de scholen de zomervakantie. Nu meer mensen zijn gevaccineerd, kan er steeds een beetje meer. Dat hebben we samen mogelijk gemaakt door ons de achterliggende maanden goed aan de maatregelen te houden. Bedankt daarvoor! Want wat is het fantastisch dat we thuis meer mensen kunnen ontvangen, uit eten kunnen, weer kunnen sporten en op bezoek kunnen, bijvoorbeeld bij opa en oma. Wat hebben we al onze sociale contacten gemist!

Sinds maart vorig jaar zag ik veel medeleven, solidariteit en doorzettingsvermogen als het even lastig was. We hebben allemaal op onze eigen manier ons best gedaan om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Ik ben trots op de veerkracht van onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties!

Want eerlijk is eerlijk: het afgelopen jaar was voor velen lastig en soms zwaar. Uit recent onderzoek van de GGD regio Utrecht bleek bijvoorbeeld dat het risico op depressiviteitsklachten en ernstige eenzaamheid toenam bij de groep jongvolwassenen. Alle maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en vooral de ‘lockdown’ hebben invloed op je stemming, gedrag en gevoelens zoals angst en eenzaamheid. Ook onze lokale ondernemers hadden het zwaar. Zij konden de deuren voor hun klanten niet of maar deels openen en hadden een terugval in hun inkomsten.

Nu er weer meer mogelijk is, merken we dat mensen hun normale leven langzaamaan weer oppakken. De samenleving gaat ook weer samen leven. Daarnaast zien we dat de samenleving als geheel de coronacrisis nog niet te boven is. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders een Lokale Herstelagenda opgesteld. Daarmee willen we het herstel van de samenleving versnellen, na alle negatieve effecten van de coronacrisis. In de Lokale Herstelagenda draait het om het beschermen van de meest kwetsbare groepen, het bijdragen aan het economisch herstel en het behouden van de leefbaarheid.

Vaccineren is de belangrijkste stap om uit de coronacrisis te komen. Uiteraard is vaccinatie een vrije keus. Het is belangrijk dat we respect hebben voor ieders mening over vaccinatie en hierover met elkaar praten. Niet om te overtuigen maar om elkaar beter te begrijpen. Ikzelf heb ervoor gekozen om me te laten vaccineren. Om mijn dierbaren en mezelf te beschermen. En ik hoop natuurlijk dat u dat ook heeft gedaan of misschien nog gaat doen. Als u vragen heeft over vaccinatie dan is dat begrijpelijk. Voor betrouwbare informatie kunt u terecht bij uw eigen huisarts of de GGD. Vraag het hen gerust! Ze zijn er voor.

Gaat u met vakantie, in binnen- of buitenland? Ook dan is het van belang om u aan de basisregels te houden. Wees waakzaam, bereid uw reis goed voor en verdiep u in de regels ter plaatse. Meer informatie over de basisregels en reisadviezen vindt u via de websites van de gemeente en de rijksoverheid.

Het is fijn dat we weer langzaam teruggaan naar het leven zoals we dat gewend waren. We mogen toch met optimisme de zomer in. Gezellig, maar verantwoord. Want de 1,5 meter-regel en de basisregels gelden nog steeds, ook als je gevaccineerd bent! Het coronavirus is er namelijk nog steeds en bestaat nu ook in besmettelijker varianten. Hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe sneller we het coronatijdperk écht achter ons kunnen laten.

Geniet van elkaar, van het (hopelijk) mooie weer en houd nog even vol. Voor elkaar en voor uzelf.

Ik wens u een fijne zomer!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 9

Stichtse Vecht, 22 april 2021

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

In onze gemeente Stichtse Vecht is het op Koningsdag altijd gezellig en druk. Met allerlei activiteiten in alle dorpen en wijken, voor jong en oud. Maar ook dit jaar, voor het tweede jaar op rij, is er door de coronapandemie een streep getrokken door de geplande oranjeactiviteiten. Geen rommelmarkten, geen vuurwerk of optredens.

Voor alle besturen en vrijwilligers van onze Oranjeverenigingen in onze gemeente valt dat zwaar. Zij doen er altijd alles aan om de viering van Koningsdag voor iedereen gezellig en feestelijk te laten verlopen. Ook het gemeentebestuur en ik als burgemeester hadden ons er op verheugd om de Koningsdagactiviteiten te bezoeken en te beleven.

Gelukkig vinden we als samenleving ondertussen stap voor stap een weg uit de coronacrisis. Steeds meer mensen worden gevaccineerd, onder meer in de vaccinatielocatie in Breukelen. Omdat het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen gaat afnemen, wordt een eerste voorzichtige stap gezet, weg van de ‘lockdown’.

Vanaf woensdag 28 april verandert een aantal maatregelen. Zo mag je dan maximaal 2 mensen per dag ontvangen, vervalt de avondklok om 04:30 uur en mogen winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak.

Op de verjaardag van onze Koning op dinsdag 27 april moeten we het dus nog kleinschalig en digitaal aanpakken. Een programma dat past binnen alle dan nog geldende coronamaatregelen. En het is onze Oranjeverenigingen en vrijwilligers gelukt om binnen de geldende maatregelen een aantal feestelijke coronaproof activiteiten te organiseren!

Zo rijdt er in Breukelen bijvoorbeeld een jeep met aanhangwagen door het dorp die de mensen verrast. De rondrit is live te volgen op Facebook en via de website van RTV Stichtse Vecht. In Nieuwer Ter Aa en Vreeland is er een puzzeltocht. Ook zal er in Vreeland muziek klinken in de straten. In Nigtevecht is er onder meer een prijs voor het mooist versierde oranje huis. In Maarssenbroek worden oranje tompouces rondgebracht. En in Maarssen-Dorp, Breukelen en Tienhoven kan je een bloemetje aanvragen voor iemand die dat ècht verdient.

We gaan er vanuit dat in veel straten en buurten de vlag en wimpel vrolijk wapperen! Want Koningsdag is bij uitstek de dag van saamhorigheid, het thema van dit jaar. Dus: zing het Wilhelmus, kijk op tv naar het bezoek van de Koninklijke familie aan Eindhoven, toost op de verjaardag van onze Koning, doe mee aan een onlineactiviteit of doe iets leuks voor een ander.

Laten we ook dit jaar van onze nationale feestdag weer een gezellige, vrolijke en feestelijke dag maken. Ondanks de coronamaatregelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat ook dit jaar weer gaat lukken.

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 8

Stichtse Vecht, 10 december 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

We kijken terug op een bewogen jaar. Een jaar waarin we allemaal te maken kregen met een pandemie van ongekende omvang: het coronavirus Covid-19. Een jaar waarin we iets moesten doen wat we nooit eerder hebben gedaan. Afstand nemen, thuis blijven, niet op bezoek bij een ziek familielid of zelfs bij de begrafenis van een dierbare kunnen zijn. Allemaal verschillende maatregelen die ons in onze bewegingsvrijheid en sociale leven beperken. Ik ben mij er goed van bewust dat er veel van u werd en wordt gevraagd. We kunnen niet het leven leiden zoals we dat gewend zijn.

Dit jaar zijn er geen evenementen geweest, zoals de Vechtse Vaarparade of Koningsdag. Ook het vieren van 75 jaar Vrijheid kreeg een heel andere karakter. En net als velen van u vind ik dit ook niet altijd makkelijk. Ik mis het ‘in het echt zien’ van mensen en ik mis het bij elkaar kunnen zijn met familie en vrienden.

Sommigen in onze gemeenschap zijn extra hard getroffen door het coronavirus en de maatregelen. Ze verloren hun werk, inkomsten uit een onderneming, hun dierbaren. Ook onder jongeren heeft het virus grote impact. Een eindexamenjaar zonder de glans die daar bij hoort. Je vrienden niet of in beperkte mate kunnen opzoeken. Niet samen de wereld kunnen ontdekken en je vleugels uitslaan. Dat valt niet mee als je jong bent.

Ook voor de ouderen en kwetsbaren is het een lastig jaar geweest, Zij moesten afzien van het broodnodige sociale contact. Met familie of gewoon op straat of in de winkel voor een klein gesprekje. Als je van zoveel moet afzien, dan is het niet makkelijk om vol te houden, je aan de maatregelen te houden en het nut er van in te zien als je zelf niets merkt of hebt. Toch is volhouden voorlopig het enige dat we écht kunnen doen, hoewel een vaccin binnen handbereik lijkt te komen.

In 2020 heb ik Stichtse Vecht leren kennen als een gemeente waarin we het beste er van proberen te maken en naar elkaar omkijken. Waar we de mouwen opstropen en de handen uitsteken voor elkaar. Vorige week nog bijvoorbeeld toen het woonzorgcentrum Maria Dommer vroeg om hulp vanwege een corona-uitbraak onder bewoners en personeel. Maar ook minder zichtbaar dragen we allemaal ons steentje bij. Dat doet mij als burgemeester en als inwoner goed. We houden vol, voor elkaar.

December is de maand van de feestdagen. Kerst en oud en nieuw zullen we dit jaar anders vieren dan we gewend zijn. Dat is een teleurstelling voor ons allemaal maar helaas onvermijdelijk als we naar de verspreiding van het coronavirus kijken. Het aantal besmettingen is te hoog. Het vraagt creativiteit om andere, passende manieren te vinden om de feestdagen samen te delen. En dat kunnen we ook in Stichtse Vecht. Zo kijk ik met heel veel plezier terug op de intocht van Sinterklaas. Dankzij de inzet van RTV Stichtse Vecht en vele andere inwoners konden jong en oud via de TV en online deze intocht toch ervaren als een vrolijk feest.

Deze decembermaand hebben we elkaar meer dan ooit nodig. Mensen zullen zich eenzaam voelen of hulp nodig hebben, dat geldt wellicht ook voor u. Met aandacht voor elkaar, ook in de straat of buurt waar we wonen, kunnen we toch in verbinding blijven. Ook op 1,5 meter afstand. Een kort bezoekje aan de deur bij de buurman die alleen woont, een kaartje in de brievenbus, boodschappen voor elkaar doen, of even een telefoontje. We zullen manieren vinden om de kerstdagen te vieren, bijvoorbeeld via beeldbellen, elkaar te verwennen met iets lekkers, samen een online spelletje te doen of op een andere creatieve manier aandacht aan elkaar te schenken. We kunnen ondanks de maatregelen veel doen om elkaar te steunen.

Ook de viering van oud en nieuw zal anders zijn dan voorgaande jaren. Dit jaar wordt er geen vuurwerk afgestoken. We doen dat omdat we de zorg niet extra willen belasten in tijden waarin er al een zwaar beroep op zorgmedewerkers wordt gedaan. Zij hebben in 2020 belangrijk werk verricht. Laten wij deze jaarwisseling solidair zijn met hen door ons te houden aan het vuurwerkverbod en het afsteken van vuurwerk of carbid een jaar over te slaan. Maar ook door dit jaar niet in groepen op straat of thuis het nieuwe jaar in te luiden. Ons houden aan de coronamaatregelen is vooralsnog echt de enige manier om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Het lijkt mij dat 2020 ons voldoende heeft laten zien dat we met ons gedrag het verschil kunnen maken, zowel in negatieve als in positieve zin. Met vaccinatie binnen handbereik komen er betere tijden. Laten we daarom doorzetten en volhouden. Want alleen zo voorkomen we dat het coronavirus de kans krijgt om verder om zich verder te verspreiden. Ik weet dat ik en zoveel anderen op u kunnen rekenen.

Ik wens u fijne kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2021 toe!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 7

Stichtse Vecht, 8 oktober 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

Het gaat niet goed met het indammen van het coronavirus. Het aantal besmettingen in onze gemeente neemt de afgelopen weken fors toe. Ik krijg dagelijks bericht over nieuwe besmettingen. En dat zijn er iedere dag meer. Ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze regio loopt gestaag op. Dat alles baart mij zorgen. En is frustrerend, want ik zie zelf dat veel inwoners en ondernemers heel goed hun best doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Helaas blijkt dat niet voldoende.

Het was even slikken toen we vorige week de extra maatregelen hoorden die het kabinet aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn ingrijpend en beïnvloeden ons dagelijks leven. Het komt er op neer dat we een stapje terug moeten doen. Minder sociale contacten. Dat betekent onder meer niet naar de voetbalwedstrijden van onze kinderen kijken, eet- en drinkgelegenheden eerder dicht en beperkt bezoek aan kerken. Maar ook met een mondkapje op in publieke binnenruimten. De maatregelen zijn niet leuk maar helaas wel hard nodig. We kunnen nu niet anders dan alles op alles zetten. Anders gaan we straks terug naar de maatregelen die vanaf half maart, aan het begin van de coronacrisis, onze samenleving nagenoeg stillegden. Dat is niet goed voor onze economie en voor onze samenleving.

Wanneer ik met inwoners en ondernemers spreek, hoor ik dat de meningen uiteen lopen. Over de maatregelen, mondkapjes, wel of niet op bezoek bij kwetsbaren, hoeveel mensen er in een restaurant of in een kerk mogen en over de aangepaste sluitingstijden voor onze restaurants en cafés. Begrijpelijk. Ik haal er ook uit dat we allemaal wel klaar zijn met het coronavirus. Met de hele tijd rekening houden met iets onzichtbaars dat iedere keer weer voor verandering zorgt. En toch… zolang er geen medische remedie tegen het coronavirus is, kunnen we niet anders dan onszelf beperkingen opleggen.

Ik realiseer me dat er heel veel van u gevraagd wordt. Vooral ook van de grote groep kinderen en jongeren die over het algemeen weinig last heeft van het virus. Van de ondernemers – ik denk onder meer aan de horeca – die zich zorgen maken over de toekomst van hun bedrijf. Van de ouderen en kwetsbaren die nu weer extra voorzichtig moeten zijn en minder deel kunnen nemen aan het sociale leven. Iedereen wordt geraakt door het coronavirus en de gevolgen ervan. Maar samen hebben we, met hoe we ons binnens- en buitenshuis gedragen, de sleutel in handen om het coronavirus onder controle te krijgen. U en ik moeten er samen voor zorgen dat het aantal besmettingen afneemt en bijvoorbeeld de zorg niet verder onder druk komt te staan. We doen het voor onze dierbaren, het zorgpersoneel, voor uw kwetsbare vriendin of buurman. We doen het om te voorkomen dat de samenleving opnieuw tot stilstand komt.

Daarom kunnen we nu niet anders dan een stapje terug doen. Een stapje terug doen in ons sociale leven. Een stapje terug doen als het gaat om reizen, eropuit gaan. Beperk uw reisbewegingen. Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Neem die anderhalve meter afstand in acht. Houd u aan de hygiënerichtlijnen. Blijf thuis bij klachten en laat u testen. Vermijd drukte en geef de ander de ruimte. Ik vraag u om het dringende advies op te volgen om in publieke binnenruimten zoals winkels, cafés en restaurants, musea en overheidsgebouwen een mondkapje te dragen. Bij de balies van burgerzaken op ons eigen gemeentekantoor doen we dat inmiddels ook en vragen we onze bezoekers om ook een mondkapje te dragen.

De komende periode weten we of de maatregelen voldoende effect hebben. Laten we allemaal de schouders eronder zetten, om erger te voorkomen. We hebben bewezen dat we het verschil kunnen maken en dat doen we wat mij betreft nu weer.

Hou vol!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 6

Stichtse Vecht, 27 augustus 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

De afgelopen weken hadden velen van u vakantie. Misschien bent u weggegaan of heeft u, net zoals ikzelf, gekozen voor een vakantie in eigen land. Zelf heb ik de gelegenheid aangegrepen om samen met mijn vrouw Stichtse Vecht en omgeving verder te verkennen en dat is prima bevallen!

Tijdens onze uitstapjes door Stichtse Vecht heb ik gezien dat u elkaar de ruimte gaf op wandelpaden of op het water, waar het heerlijk vertoeven was tijdens het warme weer van de afgelopen tijd. Maar ik heb ook wel wat zorg over de drukte die ik soms heb gezien: op straat, in winkels, op terrassen en ook op fietspaden. De aandacht voor het coronavirus verdwijnt hier en daar naar de achtergrond en lijkt geen prioriteit meer te hebben.

Het gebeurt vaak nog niet eens doelbewust, maar sluipt er ook een beetje in. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn er immers al zo’n half jaar en gelukkig hebben die resultaat gehad. De dreiging van het virus nam af, steeds minder mensen raakten besmet. Bovendien was het ook nog eens vakantie. Gezellig bij elkaar op bezoek en op het terras, en naar een feestje of barbecueën. En de anderhalve meter? ‘Ach, we zijn toch in de buitenlucht. We zijn onder elkaar. Mij mankeert niets.’ Misschien herkent u deze reacties ook wel in uw eigen omgeving?

Maar helaas zien we dat het aantal besmettingen, ook in Stichtse Vecht, de achterliggende weken is opgelopen. Dat baart mij zorgen. De besmettingen vinden vooral in huiselijke kring plaats. Juist tijdens díe momenten waarop we ontspannen, vrienden en familie opzoeken. Allemaal hebben we daar behoefte aan. Maar we mogen niet vergeten dat het coronavirus niet weg is. Juíst om te voorkomen dat er nieuwe maatregelen moeten worden afgekondigd, moeten we ons aan de basisregels houden.

Dus: houd anderhalve meter afstand, was vaak uw handen, vermijd drukte, blijf bij klachten thuis en laat u testen als u klachten heeft. Maar ook, nog steeds, zoveel mogelijk thuis werken blijft het devies. En nu dus ook de oproep om thuis het aantal mensen dat samenkomt te beperken. Duidelijke maatregelen, duidelijk advies.

Ik merk dat mijn zorg ook gedeeld wordt door inwoners. Velen van u benaderen de gemeente met het verzoek om te blijven hameren op naleving van de coronaregels. Een tweede uitbraak heeft namelijk grote gevolgen voor onder meer kwetsbare inwoners en onze economie. Die treft heel direct de horeca, winkels, sportverenigingen, culturele instellingen, etc. en kan hele vervelende gevolgen hebben voor het onderwijs en de gezondheidszorg. We moeten proberen om dit met elkaar te voorkomen. Het klinkt misschien als een cliché, maar het is echt zo: alleen samen krijgen we corona onder controle.

Ook als gemeente zetten we een tandje bij. We zoeken contact met specifieke doelgroepen zoals ondernemers, studenten en jongeren. Onze ondernemers heb ik onlangs in een brief bedankt voor hun inzet en nog eens om extra aandacht voor de coronamaatregelen gevraagd en de handhaving daarvan.

Het gaat erom dat we de risico’s van verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk beperken. Helaas betekent dat ook dat publieksevenementen zoals de Vechtse Vaarparade en Maarssen on Ice, dit jaar niet doorgaan. In het besef dat drukbezochte evenementen op dit moment als gevolg van het coronavirus risicovoller zijn voor bezoekers en vrijwilligers, en het voldoen aan de coronamaatregelen veel vraagt, hebben verschillende organisaties begrijpelijkerwijs hun evenement geannuleerd. Jammer, want het zijn evenementen waar we allemaal naar uitkijken, maar ik heb veel respect voor de organisatoren die dit lastige besluit toch genomen hebben.

Een snelle oplossing voor het coronavirus ligt op korte termijn niet in het verschiet. En ja, iedereen is wel klaar met het coronavirus maar zolang het virus nog onder ons is, moeten we echt volhouden. Overal, jong of oud. En dat betekent voor ieder van ons iets anders.

We zullen echt nog goed de balans moeten blijven houden tussen dat wat kan en dat wat we eigenlijk willen. Alleen zó heeft en houdt iedereen de ruimte om te leven, te werken, te leren en te ondernemen. Misschien niet helemaal precies zoals we dat altijd willen, maar wel is dat op dit moment de beste manier om weg te blijven van strengere maatregelen, met alle gevolgen van dien.

Ik heb er vertrouwen in dat ons dat gaat lukken en reken op uw medewerking!

Blijf gezond!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 5

Stichtse Vecht, 9 juli 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

Na maandenlang binnen zitten, thuiswerken, vooral bezig zijn met wat niet kan of mag, komt er meer ruimte voor ons allemaal. Vanaf 1 juli heeft het kabinet de maatregelen flink versoepeld. Meer nog dan de meesten onder ons hadden gehoopt en voorzien. Dankzij de inzet en flexibiliteit van ons allemaal hebben we het coronavirus voor nu onder controle gekregen. Daar kunnen we trots op zijn en dat verdient een compliment aan ons allemaal!

We kunnen bij elkaar op bezoek, een terrasje pakken, naar de bibliotheek, het museum of de bioscoop of naar een klein concert gaan. De sportscholen zijn ook weer open. Zo pakken we ons leven weer op. We gaan een periode in waarin weer veel meer kan. Een fijn vooruitzicht, maar de ‘ruimte met regels’ brengt ook zorgen met zich mee.

Want hoe houden we het veilig voor elkaar? Hoe gaan we om met anderhalve meter afstand? Hoe houden we de ingesleten basisregels – handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, afstand bewaren en drukte vermijden – vol? Belangrijke vragen omdat het risico van een tweede corona-golf of een lokale uitbraak aanwezig is. Het is daarom van belang dat we ons aan de richtlijnen blijven houden en alert zijn. Laten we voorzichtig blijven, want we doen het voor de gezondheid van ons allemaal. We kunnen genieten van de ruimte, maar niet onverschillig worden.

Nog een week en dan begint voor velen de zomervakantie. We hebben allemaal een intensieve tijd achter de rug en verlangen naar rust en ontspanning. Ik gun het u van harte! Deze zomer ziet er als gevolg van het coronavirus wel anders uit dan wij gewend zijn. Ik zie om me heen dat veel mensen ervoor kiezen om dit jaar in eigen land te blijven in plaats van naar het buitenland af te reizen.

Voor de thuisblijvers heeft Stichtse Vecht een hoop te bieden. Om met name kinderen en jongeren in Stichtse Vecht toch een alternatief te bieden tijdens de vakantie, is het Sportpunt Stichtse Vecht in gesprek met verenigingen, clubs en buurtsportcoaches om te kijken of er extra zomeraanbod georganiseerd kan worden voor hen. Gelukkig valt er voor jong en oud dicht bij huis veel moois te ontdekken. De omgeving van ons eigen Stichtse Vecht met zijn diverse natuur en rijke culturele erfgoed is prachtig en het (her)ontdekken zeker waard. Ik kijk nog steeds mijn ogen uit.

Ik ben vijf maanden uw burgemeester. Wanneer ik terugkijk op die periode dan voelt het langer geleden; de tijd is omgevlogen. Het verbaast mij hoe snel ik mij hier thuis voel. Uw warme ontvangst heeft daar beslist een belangrijke rol in gespeeld. In de eerste weken heb ik het geluk gehad veel handen te mogen schudden tijdens tal van boeiende bijeenkomsten. Daardoor heb ik al veel inwoners kunnen ontmoeten. Ik ben blij dat de versoepeling van de coronamaatregelen mij de mogelijkheid biedt de gemeente en haar inwoners verder te leren kennen.

Bij mijn aantreden stond er een uitgebreid kennismakingsprogramma klaar dat mij langs alle kernen in Stichtse Vecht zou brengen om inwoners, ondernemers, en vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Mijn agenda was daar helemaal op afgestemd. Na ruim een maand kwam er een dikke streep door mijn inwerkperiode door het coronavirus. Net als bij velen van u zijn de uitbraak van het virus en de maatregelen die daarop steeds werden genomen mijn dagelijks handelen gaan bepalen. Ook ik werd een fanatieke thuiswerker, die achter de laptop met camera gesprekken voerde.

Ik zag hoe u de schouders eronder zette en zorgde voor elkaar. Al die mooie initiatieven gaven mij een warm gevoel. De achterliggende maanden heb ik gezien hoe de verbondenheid die onze gemeenschap kenmerkt zich toonde in kleine en grote gebaren. Ik wens ons van harte toe dat we deze mooie voorbeelden van solidariteit en saamhorigheid kunnen behouden.

Mijn echtgenote en ik verhuizen deze maand naar Stichtse Vecht. Ik ben er van overtuigd dat we ons zeker snel thuis voelen. Ik zie er naar uit om mensen te ontmoeten, een fietstocht te maken langs de Vecht en deel uit te maken van de gemeenschap. Samen met u werk ik graag verder aan onze mooie gemeente.

Ik wens u allemaal een prachtige zomer en een welverdiende vakantie toe!

Blijf gezond!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 4

Stichtse Vecht, 28 mei 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

De maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus hebben de afgelopen elf weken veel van ons gevraagd. De eerste, acute fase van de crisis, waarin we beperkt waren in onze bewegingsvrijheid, hebben we achter de rug. Het was ‘alle hens aan dek’ om met elkaar het coronavirus onder controle te krijgen. Het binnen blijven en thuiswerken, met lege straten voelde heel onwerkelijk. Soms was het ook heel eenzaam zonder familie of vrienden, of zonder collega’s om ons heen. Ik heb gezien hoe wij als gemeenschap daarmee zijn omgegaan. Niet alleen omdat velen zich zo goed aan de regels hebben gehouden, maar juist ook omdat velen extra hebben omgekeken naar buurtgenoten die het moeilijk hadden. We hebben het met en voor elkaar gedaan!

Zo langzamerhand wordt zichtbaar dat de omvang van de crisis groot is en dat we als gemeenschap schade hebben opgelopen. Het coronavirus heeft dierbaren van ons weggenomen. Contact met familie en vrienden moest op afstand georganiseerd worden. Hen helpen of omhelzen was er niet bij.

Ondernemers hebben het moeilijk en het einde is nog niet altijd in zicht. Het doet ongelofelijk pijn om te zien wat deze crisis doet met sommige bedrijven waar zo hard  – en soms jarenlang – aan is gewerkt. Als gemeente willen we hen niet alleen een hart onder de riem steken door langs te gaan of op een andere manier contact op te nemen, maar kijken we ook hoe we ondernemers en zelfstandigen verder kunnen helpen.

Door de inzet van ons allemaal is het nu mogelijk om de maatregelen te versoepelen. Kinderen gaan weer naar school en sportclubs. De kappers zijn open, de markten kunnen weer als vanouds gehouden worden en de sportvelden worden weer gebruikt. Deze week hebben de bibliotheken hun deuren geopend en vanaf 1 juni kunnen we weer naar cafés, restaurants, bioscopen, musea en theaters. Het zomerse weer lokt ons naar buiten. Voor een wandeling, fietstocht of een tochtje op de Vecht. Een heerlijk vooruitzicht, waarop ik me ook verheug!

Stukje bij beetje hebben we meer ruimte gekregen, en dat is fijn. Maar toch: het coronavirus is nog steeds onder ons en dat brengt onzekerheid met zich mee. Er is nog geen zicht op een vaccin. Misschien leidt een tweede uitbraak van het virus weer tot verscherping van de maatregelen en moeten we weer een stap terug doen.

Daarom is het belangrijk dat we de basisregels die de verspreiding van het virus moeten voorkomen blijven naleven: werk zoveel mogelijk thuis, was vaak de handen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en blijf bij verkoudheidsklachten thuis. Daarmee houden we het veilig voor onszelf en onze omgeving.

Naleving van de regels vraagt om gezond verstand, geduld en aanpassingsvermogen. Wat doet u bijvoorbeeld als u een leuk uitstapje heeft bedacht en het wordt onderweg duidelijk dat veel meer mensen dit zelfde idee hadden? Het is dan echt verstandig rechtsomkeert te maken. Ga naar een andere plek of weer naar huis. Ga een andere keer op pad, als het minder druk is en u wél de 1,5 meter afstand kunt bewaren. Dit doet u niet alleen voor uzelf, maar ook voor de ander.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat we de beschikbare en soms schaarse ruimte veilig gebruiken. We moeten ook anderen die veilige ruimte gunnen. Zo kunnen we stap voor stap met elkaar gaan werken aan herstel. Herstel van samen leven en ook herstel van de economie.

Zolang het coronavirus onder ons is en er geen vaccin is, moeten we dus verstandig zijn. Ik blijf dus om uw medewerking en begrip vragen. Houd u aan de basisregels, blijf naar elkaar omkijken. Wees tolerant en help elkaar. Samen kunnen we dit!

Burgemeester Ap Reinders