Stichtse Vecht, 10 december 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

We kijken terug op een bewogen jaar. Een jaar waarin we allemaal te maken kregen met een pandemie van ongekende omvang: het coronavirus Covid-19. Een jaar waarin we iets moesten doen wat we nooit eerder hebben gedaan. Afstand nemen, thuis blijven, niet op bezoek bij een ziek familielid of zelfs bij de begrafenis van een dierbare kunnen zijn. Allemaal verschillende maatregelen die ons in onze bewegingsvrijheid en sociale leven beperken. Ik ben mij er goed van bewust dat er veel van u werd en wordt gevraagd. We kunnen niet het leven leiden zoals we dat gewend zijn.

Dit jaar zijn er geen evenementen geweest, zoals de Vechtse Vaarparade of Koningsdag. Ook het vieren van 75 jaar Vrijheid kreeg een heel andere karakter. En net als velen van u vind ik dit ook niet altijd makkelijk. Ik mis het ‘in het echt zien’ van mensen en ik mis het bij elkaar kunnen zijn met familie en vrienden.

Sommigen in onze gemeenschap zijn extra hard getroffen door het coronavirus en de maatregelen. Ze verloren hun werk, inkomsten uit een onderneming, hun dierbaren. Ook onder jongeren heeft het virus grote impact. Een eindexamenjaar zonder de glans die daar bij hoort. Je vrienden niet of in beperkte mate kunnen opzoeken. Niet samen de wereld kunnen ontdekken en je vleugels uitslaan. Dat valt niet mee als je jong bent.

Ook voor de ouderen en kwetsbaren is het een lastig jaar geweest, Zij moesten afzien van het broodnodige sociale contact. Met familie of gewoon op straat of in de winkel voor een klein gesprekje. Als je van zoveel moet afzien, dan is het niet makkelijk om vol te houden, je aan de maatregelen te houden en het nut er van in te zien als je zelf niets merkt of hebt. Toch is volhouden voorlopig het enige dat we écht kunnen doen, hoewel een vaccin binnen handbereik lijkt te komen.

In 2020 heb ik Stichtse Vecht leren kennen als een gemeente waarin we het beste er van proberen te maken en naar elkaar omkijken. Waar we de mouwen opstropen en de handen uitsteken voor elkaar. Vorige week nog bijvoorbeeld toen het woonzorgcentrum Maria Dommer vroeg om hulp vanwege een corona-uitbraak onder bewoners en personeel. Maar ook minder zichtbaar dragen we allemaal ons steentje bij. Dat doet mij als burgemeester en als inwoner goed. We houden vol, voor elkaar.

December is de maand van de feestdagen. Kerst en oud en nieuw zullen we dit jaar anders vieren dan we gewend zijn. Dat is een teleurstelling voor ons allemaal maar helaas onvermijdelijk als we naar de verspreiding van het coronavirus kijken. Het aantal besmettingen is te hoog. Het vraagt creativiteit om andere, passende manieren te vinden om de feestdagen samen te delen. En dat kunnen we ook in Stichtse Vecht. Zo kijk ik met heel veel plezier terug op de intocht van Sinterklaas. Dankzij de inzet van RTV Stichtse Vecht en vele andere inwoners konden jong en oud via de TV en online deze intocht toch ervaren als een vrolijk feest.

Deze decembermaand hebben we elkaar meer dan ooit nodig. Mensen zullen zich eenzaam voelen of hulp nodig hebben, dat geldt wellicht ook voor u. Met aandacht voor elkaar, ook in de straat of buurt waar we wonen, kunnen we toch in verbinding blijven. Ook op 1,5 meter afstand. Een kort bezoekje aan de deur bij de buurman die alleen woont, een kaartje in de brievenbus, boodschappen voor elkaar doen, of even een telefoontje. We zullen manieren vinden om de kerstdagen te vieren, bijvoorbeeld via beeldbellen, elkaar te verwennen met iets lekkers, samen een online spelletje te doen of op een andere creatieve manier aandacht aan elkaar te schenken. We kunnen ondanks de maatregelen veel doen om elkaar te steunen.

Ook de viering van oud en nieuw zal anders zijn dan voorgaande jaren. Dit jaar wordt er geen vuurwerk afgestoken. We doen dat omdat we de zorg niet extra willen belasten in tijden waarin er al een zwaar beroep op zorgmedewerkers wordt gedaan. Zij hebben in 2020 belangrijk werk verricht. Laten wij deze jaarwisseling solidair zijn met hen door ons te houden aan het vuurwerkverbod en het afsteken van vuurwerk of carbid een jaar over te slaan. Maar ook door dit jaar niet in groepen op straat of thuis het nieuwe jaar in te luiden. Ons houden aan de coronamaatregelen is vooralsnog echt de enige manier om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Het lijkt mij dat 2020 ons voldoende heeft laten zien dat we met ons gedrag het verschil kunnen maken, zowel in negatieve als in positieve zin. Met vaccinatie binnen handbereik komen er betere tijden. Laten we daarom doorzetten en volhouden. Want alleen zo voorkomen we dat het coronavirus de kans krijgt om verder om zich verder te verspreiden. Ik weet dat ik en zoveel anderen op u kunnen rekenen.

Ik wens u fijne kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2021 toe!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 8
Getagd op: