Stichtse Vecht, 27 augustus 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

De afgelopen weken hadden velen van u vakantie. Misschien bent u weggegaan of heeft u, net zoals ikzelf, gekozen voor een vakantie in eigen land. Zelf heb ik de gelegenheid aangegrepen om samen met mijn vrouw Stichtse Vecht en omgeving verder te verkennen en dat is prima bevallen!

Tijdens onze uitstapjes door Stichtse Vecht heb ik gezien dat u elkaar de ruimte gaf op wandelpaden of op het water, waar het heerlijk vertoeven was tijdens het warme weer van de afgelopen tijd. Maar ik heb ook wel wat zorg over de drukte die ik soms heb gezien: op straat, in winkels, op terrassen en ook op fietspaden. De aandacht voor het coronavirus verdwijnt hier en daar naar de achtergrond en lijkt geen prioriteit meer te hebben.

Het gebeurt vaak nog niet eens doelbewust, maar sluipt er ook een beetje in. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn er immers al zo’n half jaar en gelukkig hebben die resultaat gehad. De dreiging van het virus nam af, steeds minder mensen raakten besmet. Bovendien was het ook nog eens vakantie. Gezellig bij elkaar op bezoek en op het terras, en naar een feestje of barbecueën. En de anderhalve meter? ‘Ach, we zijn toch in de buitenlucht. We zijn onder elkaar. Mij mankeert niets.’ Misschien herkent u deze reacties ook wel in uw eigen omgeving?

Maar helaas zien we dat het aantal besmettingen, ook in Stichtse Vecht, de achterliggende weken is opgelopen. Dat baart mij zorgen. De besmettingen vinden vooral in huiselijke kring plaats. Juist tijdens díe momenten waarop we ontspannen, vrienden en familie opzoeken. Allemaal hebben we daar behoefte aan. Maar we mogen niet vergeten dat het coronavirus niet weg is. Juíst om te voorkomen dat er nieuwe maatregelen moeten worden afgekondigd, moeten we ons aan de basisregels houden.

Dus: houd anderhalve meter afstand, was vaak uw handen, vermijd drukte, blijf bij klachten thuis en laat u testen als u klachten heeft. Maar ook, nog steeds, zoveel mogelijk thuis werken blijft het devies. En nu dus ook de oproep om thuis het aantal mensen dat samenkomt te beperken. Duidelijke maatregelen, duidelijk advies.

Ik merk dat mijn zorg ook gedeeld wordt door inwoners. Velen van u benaderen de gemeente met het verzoek om te blijven hameren op naleving van de coronaregels. Een tweede uitbraak heeft namelijk grote gevolgen voor onder meer kwetsbare inwoners en onze economie. Die treft heel direct de horeca, winkels, sportverenigingen, culturele instellingen, etc. en kan hele vervelende gevolgen hebben voor het onderwijs en de gezondheidszorg. We moeten proberen om dit met elkaar te voorkomen. Het klinkt misschien als een cliché, maar het is echt zo: alleen samen krijgen we corona onder controle.

Ook als gemeente zetten we een tandje bij. We zoeken contact met specifieke doelgroepen zoals ondernemers, studenten en jongeren. Onze ondernemers heb ik onlangs in een brief bedankt voor hun inzet en nog eens om extra aandacht voor de coronamaatregelen gevraagd en de handhaving daarvan.

Het gaat erom dat we de risico’s van verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk beperken. Helaas betekent dat ook dat publieksevenementen zoals de Vechtse Vaarparade en Maarssen on Ice, dit jaar niet doorgaan. In het besef dat drukbezochte evenementen op dit moment als gevolg van het coronavirus risicovoller zijn voor bezoekers en vrijwilligers, en het voldoen aan de coronamaatregelen veel vraagt, hebben verschillende organisaties begrijpelijkerwijs hun evenement geannuleerd. Jammer, want het zijn evenementen waar we allemaal naar uitkijken, maar ik heb veel respect voor de organisatoren die dit lastige besluit toch genomen hebben.

Een snelle oplossing voor het coronavirus ligt op korte termijn niet in het verschiet. En ja, iedereen is wel klaar met het coronavirus maar zolang het virus nog onder ons is, moeten we echt volhouden. Overal, jong of oud. En dat betekent voor ieder van ons iets anders.

We zullen echt nog goed de balans moeten blijven houden tussen dat wat kan en dat wat we eigenlijk willen. Alleen zó heeft en houdt iedereen de ruimte om te leven, te werken, te leren en te ondernemen. Misschien niet helemaal precies zoals we dat altijd willen, maar wel is dat op dit moment de beste manier om weg te blijven van strengere maatregelen, met alle gevolgen van dien.

Ik heb er vertrouwen in dat ons dat gaat lukken en reken op uw medewerking!

Blijf gezond!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 6
Getagd op: