Stichtse Vecht, 9 juli 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

Na maandenlang binnen zitten, thuiswerken, vooral bezig zijn met wat niet kan of mag, komt er meer ruimte voor ons allemaal. Vanaf 1 juli heeft het kabinet de maatregelen flink versoepeld. Meer nog dan de meesten onder ons hadden gehoopt en voorzien. Dankzij de inzet en flexibiliteit van ons allemaal hebben we het coronavirus voor nu onder controle gekregen. Daar kunnen we trots op zijn en dat verdient een compliment aan ons allemaal!

We kunnen bij elkaar op bezoek, een terrasje pakken, naar de bibliotheek, het museum of de bioscoop of naar een klein concert gaan. De sportscholen zijn ook weer open. Zo pakken we ons leven weer op. We gaan een periode in waarin weer veel meer kan. Een fijn vooruitzicht, maar de ‘ruimte met regels’ brengt ook zorgen met zich mee.

Want hoe houden we het veilig voor elkaar? Hoe gaan we om met anderhalve meter afstand? Hoe houden we de ingesleten basisregels – handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, afstand bewaren en drukte vermijden – vol? Belangrijke vragen omdat het risico van een tweede corona-golf of een lokale uitbraak aanwezig is. Het is daarom van belang dat we ons aan de richtlijnen blijven houden en alert zijn. Laten we voorzichtig blijven, want we doen het voor de gezondheid van ons allemaal. We kunnen genieten van de ruimte, maar niet onverschillig worden.

Nog een week en dan begint voor velen de zomervakantie. We hebben allemaal een intensieve tijd achter de rug en verlangen naar rust en ontspanning. Ik gun het u van harte! Deze zomer ziet er als gevolg van het coronavirus wel anders uit dan wij gewend zijn. Ik zie om me heen dat veel mensen ervoor kiezen om dit jaar in eigen land te blijven in plaats van naar het buitenland af te reizen.

Voor de thuisblijvers heeft Stichtse Vecht een hoop te bieden. Om met name kinderen en jongeren in Stichtse Vecht toch een alternatief te bieden tijdens de vakantie, is het Sportpunt Stichtse Vecht in gesprek met verenigingen, clubs en buurtsportcoaches om te kijken of er extra zomeraanbod georganiseerd kan worden voor hen. Gelukkig valt er voor jong en oud dicht bij huis veel moois te ontdekken. De omgeving van ons eigen Stichtse Vecht met zijn diverse natuur en rijke culturele erfgoed is prachtig en het (her)ontdekken zeker waard. Ik kijk nog steeds mijn ogen uit.

Ik ben vijf maanden uw burgemeester. Wanneer ik terugkijk op die periode dan voelt het langer geleden; de tijd is omgevlogen. Het verbaast mij hoe snel ik mij hier thuis voel. Uw warme ontvangst heeft daar beslist een belangrijke rol in gespeeld. In de eerste weken heb ik het geluk gehad veel handen te mogen schudden tijdens tal van boeiende bijeenkomsten. Daardoor heb ik al veel inwoners kunnen ontmoeten. Ik ben blij dat de versoepeling van de coronamaatregelen mij de mogelijkheid biedt de gemeente en haar inwoners verder te leren kennen.

Bij mijn aantreden stond er een uitgebreid kennismakingsprogramma klaar dat mij langs alle kernen in Stichtse Vecht zou brengen om inwoners, ondernemers, en vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan. Mijn agenda was daar helemaal op afgestemd. Na ruim een maand kwam er een dikke streep door mijn inwerkperiode door het coronavirus. Net als bij velen van u zijn de uitbraak van het virus en de maatregelen die daarop steeds werden genomen mijn dagelijks handelen gaan bepalen. Ook ik werd een fanatieke thuiswerker, die achter de laptop met camera gesprekken voerde.

Ik zag hoe u de schouders eronder zette en zorgde voor elkaar. Al die mooie initiatieven gaven mij een warm gevoel. De achterliggende maanden heb ik gezien hoe de verbondenheid die onze gemeenschap kenmerkt zich toonde in kleine en grote gebaren. Ik wens ons van harte toe dat we deze mooie voorbeelden van solidariteit en saamhorigheid kunnen behouden.

Mijn echtgenote en ik verhuizen deze maand naar Stichtse Vecht. Ik ben er van overtuigd dat we ons zeker snel thuis voelen. Ik zie er naar uit om mensen te ontmoeten, een fietstocht te maken langs de Vecht en deel uit te maken van de gemeenschap. Samen met u werk ik graag verder aan onze mooie gemeente.

Ik wens u allemaal een prachtige zomer en een welverdiende vakantie toe!

Blijf gezond!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 5
Getagd op: