Stichtse Vecht, 28 mei 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

De maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus hebben de afgelopen elf weken veel van ons gevraagd. De eerste, acute fase van de crisis, waarin we beperkt waren in onze bewegingsvrijheid, hebben we achter de rug. Het was ‘alle hens aan dek’ om met elkaar het coronavirus onder controle te krijgen. Het binnen blijven en thuiswerken, met lege straten voelde heel onwerkelijk. Soms was het ook heel eenzaam zonder familie of vrienden, of zonder collega’s om ons heen. Ik heb gezien hoe wij als gemeenschap daarmee zijn omgegaan. Niet alleen omdat velen zich zo goed aan de regels hebben gehouden, maar juist ook omdat velen extra hebben omgekeken naar buurtgenoten die het moeilijk hadden. We hebben het met en voor elkaar gedaan!

Zo langzamerhand wordt zichtbaar dat de omvang van de crisis groot is en dat we als gemeenschap schade hebben opgelopen. Het coronavirus heeft dierbaren van ons weggenomen. Contact met familie en vrienden moest op afstand georganiseerd worden. Hen helpen of omhelzen was er niet bij.

Ondernemers hebben het moeilijk en het einde is nog niet altijd in zicht. Het doet ongelofelijk pijn om te zien wat deze crisis doet met sommige bedrijven waar zo hard  – en soms jarenlang – aan is gewerkt. Als gemeente willen we hen niet alleen een hart onder de riem steken door langs te gaan of op een andere manier contact op te nemen, maar kijken we ook hoe we ondernemers en zelfstandigen verder kunnen helpen.

Door de inzet van ons allemaal is het nu mogelijk om de maatregelen te versoepelen. Kinderen gaan weer naar school en sportclubs. De kappers zijn open, de markten kunnen weer als vanouds gehouden worden en de sportvelden worden weer gebruikt. Deze week hebben de bibliotheken hun deuren geopend en vanaf 1 juni kunnen we weer naar cafés, restaurants, bioscopen, musea en theaters. Het zomerse weer lokt ons naar buiten. Voor een wandeling, fietstocht of een tochtje op de Vecht. Een heerlijk vooruitzicht, waarop ik me ook verheug!

Stukje bij beetje hebben we meer ruimte gekregen, en dat is fijn. Maar toch: het coronavirus is nog steeds onder ons en dat brengt onzekerheid met zich mee. Er is nog geen zicht op een vaccin. Misschien leidt een tweede uitbraak van het virus weer tot verscherping van de maatregelen en moeten we weer een stap terug doen.

Daarom is het belangrijk dat we de basisregels die de verspreiding van het virus moeten voorkomen blijven naleven: werk zoveel mogelijk thuis, was vaak de handen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en blijf bij verkoudheidsklachten thuis. Daarmee houden we het veilig voor onszelf en onze omgeving.

Naleving van de regels vraagt om gezond verstand, geduld en aanpassingsvermogen. Wat doet u bijvoorbeeld als u een leuk uitstapje heeft bedacht en het wordt onderweg duidelijk dat veel meer mensen dit zelfde idee hadden? Het is dan echt verstandig rechtsomkeert te maken. Ga naar een andere plek of weer naar huis. Ga een andere keer op pad, als het minder druk is en u wél de 1,5 meter afstand kunt bewaren. Dit doet u niet alleen voor uzelf, maar ook voor de ander.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat we de beschikbare en soms schaarse ruimte veilig gebruiken. We moeten ook anderen die veilige ruimte gunnen. Zo kunnen we stap voor stap met elkaar gaan werken aan herstel. Herstel van samen leven en ook herstel van de economie.

Zolang het coronavirus onder ons is en er geen vaccin is, moeten we dus verstandig zijn. Ik blijf dus om uw medewerking en begrip vragen. Houd u aan de basisregels, blijf naar elkaar omkijken. Wees tolerant en help elkaar. Samen kunnen we dit!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 4
Getagd op: