Stichtse Vecht, 23 april 2020

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

Het is volop lente. Onder normale omstandigheden zouden we in deze tijd uitkijken naar de bijzondere dagen die we jaarlijks deze tijd van het jaar met het hele land beleven: Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Iedereen zal begrijpen dat deze evenementen en herdenkingen niet doorgaan dit jaar. Tenminste, niet in de vorm die we gewend zijn.

Natuurlijk kunnen we wel iets doen, want we mogen deze dagen niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is belangrijk en waardevol om de doden te herdenken, stil te staan bij de bevrijding van ons land 75 jaar geleden en Koningsdag te vieren. Dus laten we samen doen wat mogelijk is om er thuis een paar bijzondere dagen van te maken.

Koningsdag

Het is niet anders: dit jaar vieren we Koningsdag voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog thuis. Er mogen op 27 april 2020 geen vrijmarkten, optredens, evenementen of andere vormen van samenkomsten worden georganiseerd. Ook niet voor kinderen. Ook spontane buurt- of straatborrels zijn niet toegestaan. Daarnaast is het ook niet de bedoeling om thuis feestjes met meer mensen dan alleen huisgenoten te organiseren.

Dat betekent niet dat Koningsdag helemaal niet doorgaat. Wat kunnen we doen om er dit jaar een feestelijke dag van te maken? Om Stichtse Vecht in oranjesfeer te brengen roep ik u op om op 27 april allemaal de Nederlandse vlag met oranje wimpel uit te hangen.

Landelijk is een aantal initiatieven gelanceerd, zoals een nationale aubade om 10.00 uur uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. Zij roepen daarbij iedereen op met zo veel mogelijk mensen vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin het Wilhelmus mee te zingen of te spelen. Om 12.00 uur begint een digitale vrijmarkt en om 16.00 uur is een nationale toost. In het hele land wordt in huiselijke kring dan het glas geheven op de 53ste verjaardag van onze Koning.

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft een speciale website geopend waarop Koningsdag thuis online gevierd kan worden. Op www.koningsdagthuis.nl kan iedereen op 27 april online samenkomen om het gevoel van Koningsdag te beleven en met elkaar te delen.

Verder kunt u zelf van alles organiseren met inachtneming van de geldende maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Denk aan livestreams van optredens, online bingo’s, online quizzen en prijsvragen, een creatief eerbetoon aan ons zorgpersoneel: het kan allemaal. Laagdrempelig, gratis en gezellig: helemaal in de sfeer van Koningsdag dus.

Dodenherdenking

De Dodenherdenking is voor veel mensen in Nederland een belangrijk moment in het jaar. Zeker dit jaar, nu het 75 jaar geleden is dat ons land werd bevrijd. Dat maakt het extra pijnlijk dat de herdenking niet op de traditionele manier kan plaatsvinden. In plaats van samen de doden te herdenken, herdenken we dit jaar thuis.

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam vindt plaats zonder publiek, maar wordt zoals ieder jaar live uitgezonden door de NOS. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument, alleen in aanwezigheid van minister-president Rutte, burgemeester Halsema en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Omdat er ook in de kernen van Stichtse Vecht geen herdenkingsplechtigheden met publiek kunnen plaatsvinden, geven we samen met de Stichting 4-5 mei Stichtse Vecht een andere invulling aan de Dodenherdenking. Namens het gemeentebestuur zal ik gedurende de dag bij één van de herdenkingsmonumenten in onze gemeente een krans leggen. Gedurende de dag leggen kleine vertegenwoordigingen van de lokale Oranjevereniging of het 4-5 mei comité in de kernen een krans bij de monumenten daar. Dit alles zonder publiek.

RTV Stichtse Vecht maakt een speciale herdenkingsreportage van de kransleggingen en deze zal ’s avonds omstreeks 20.30 online verspreid worden.

Samen met de Stichting 4-5 mei Stichtse Vecht nodig ik iedereen die een blaasinstrument bespeelt uit om in de eigen tuin, balkon of vanuit het open raam om 19.58 uur het taptoe-signaal mee te spelen. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. Daarna wordt iedereen uitgenodigd thuis het Wilhelmus mee te zingen.

Bevrijdingsdag

Het is op 5 mei 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Normaal gesproken een reden om deze dag nog uitbundiger dan anders te vieren. Het is immers een jubileumjaar! Als gevolg van het coronavirus kan dat nu helaas niet: ook Bevrijdingsdag vieren we dit jaar thuis. Bijvoorbeeld door de ambassadeurs van de vrijheid, Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam online of via social media te volgen. En door digitaal met elkaar te delen welke gedachten en gevoelens we hebben bij 75 jaar vrijheid.

Houd vol!

We leven al weken in bijzondere en voor sommigen van u moeilijke omstandigheden. Het is een situatie die het uiterste van ons vraagt. Ik leef mee met iedereen die direct of indirect getroffen is door het coronavirus, of door de beperkingen waarmee we nog enige tijd moeten leven. In het belang van onze gezondheid en de gezondheid van onze naasten moeten we volhouden. Door verstandige keuzes te maken kunnen we levens redden en ervoor zorgen dat we stapje voor stapje weer uit deze crisis komen.

De regels zijn eenvoudig en bij iedereen bekend: blijf zoveel mogelijk thuis en houd, als u het huis uit gaat om boodschappen te doen of een ommetje te maken, altijd 1,5 meter afstand. Dit geldt ook op Koningsdag en 4 en 5 mei.

Ik vertrouw erop dat, nu veel van de maatregelen langer duren, u zich daaraan blijft houden, de juiste beslissingen neemt en het hoofd koel houdt. Gelukkig houden verreweg de meeste mensen zich aan de regels en weten ze ook waarom ze dat doen. Ik wil u bedanken voor uw discipline, uw begrip en uw geduld. Alleen samen kunnen we het coronavirus onder controle krijgen.

Het is goed om te zien dat moeilijke omstandigheden ook het beste in mensen naar boven brengt. Mensen helpen elkaar, met kleine en grote initiatieven. Mensen houden rekening met elkaar. En mensen verzinnen creatieve manieren om het dagelijks leven dragelijker, leuker en mooier te maken.

Laten we die saamhorigheid en die creativiteit gebruiken om Koningsdag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag recht te doen. Samen, in Stichtse Vecht kunnen we dat!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 3
Getagd op: