Stichtse Vecht, 9 juli 2021

Beste inwoners van Stichtse Vecht,

Dit is al weer de tiende open brief die ik u schrijf. Nog een dikke week en dan begint voor de scholen de zomervakantie. Nu meer mensen zijn gevaccineerd, kan er steeds een beetje meer. Dat hebben we samen mogelijk gemaakt door ons de achterliggende maanden goed aan de maatregelen te houden. Bedankt daarvoor! Want wat is het fantastisch dat we thuis meer mensen kunnen ontvangen, uit eten kunnen, weer kunnen sporten en op bezoek kunnen, bijvoorbeeld bij opa en oma. Wat hebben we al onze sociale contacten gemist!

Sinds maart vorig jaar zag ik veel medeleven, solidariteit en doorzettingsvermogen als het even lastig was. We hebben allemaal op onze eigen manier ons best gedaan om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Ik ben trots op de veerkracht van onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties!

Want eerlijk is eerlijk: het afgelopen jaar was voor velen lastig en soms zwaar. Uit recent onderzoek van de GGD regio Utrecht bleek bijvoorbeeld dat het risico op depressiviteitsklachten en ernstige eenzaamheid toenam bij de groep jongvolwassenen. Alle maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en vooral de ‘lockdown’ hebben invloed op je stemming, gedrag en gevoelens zoals angst en eenzaamheid. Ook onze lokale ondernemers hadden het zwaar. Zij konden de deuren voor hun klanten niet of maar deels openen en hadden een terugval in hun inkomsten.

Nu er weer meer mogelijk is, merken we dat mensen hun normale leven langzaamaan weer oppakken. De samenleving gaat ook weer samen leven. Daarnaast zien we dat de samenleving als geheel de coronacrisis nog niet te boven is. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders een Lokale Herstelagenda opgesteld. Daarmee willen we het herstel van de samenleving versnellen, na alle negatieve effecten van de coronacrisis. In de Lokale Herstelagenda draait het om het beschermen van de meest kwetsbare groepen, het bijdragen aan het economisch herstel en het behouden van de leefbaarheid.

Vaccineren is de belangrijkste stap om uit de coronacrisis te komen. Uiteraard is vaccinatie een vrije keus. Het is belangrijk dat we respect hebben voor ieders mening over vaccinatie en hierover met elkaar praten. Niet om te overtuigen maar om elkaar beter te begrijpen. Ikzelf heb ervoor gekozen om me te laten vaccineren. Om mijn dierbaren en mezelf te beschermen. En ik hoop natuurlijk dat u dat ook heeft gedaan of misschien nog gaat doen. Als u vragen heeft over vaccinatie dan is dat begrijpelijk. Voor betrouwbare informatie kunt u terecht bij uw eigen huisarts of de GGD. Vraag het hen gerust! Ze zijn er voor.

Gaat u met vakantie, in binnen- of buitenland? Ook dan is het van belang om u aan de basisregels te houden. Wees waakzaam, bereid uw reis goed voor en verdiep u in de regels ter plaatse. Meer informatie over de basisregels en reisadviezen vindt u via de websites van de gemeente en de rijksoverheid.

Het is fijn dat we weer langzaam teruggaan naar het leven zoals we dat gewend waren. We mogen toch met optimisme de zomer in. Gezellig, maar verantwoord. Want de 1,5 meter-regel en de basisregels gelden nog steeds, ook als je gevaccineerd bent! Het coronavirus is er namelijk nog steeds en bestaat nu ook in besmettelijker varianten. Hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe sneller we het coronatijdperk écht achter ons kunnen laten.

Geniet van elkaar, van het (hopelijk) mooie weer en houd nog even vol. Voor elkaar en voor uzelf.

Ik wens u een fijne zomer!

Burgemeester Ap Reinders

Brief aan inwoners Stichtse Vecht – 10
Getagd op: